lauantai 19. marraskuuta 2016

Islanti neljässä päivässä

Kymmenvuotishääpäivää päästiin juhlimaan puolisen vuotta myöhässä, kun syyslomalla lokakuussa paukkastiin kohti Islantia, jättäen jälkikasvu mummon huostaan! Tässäpä hieman tarinaa tuolta reissulta. 

--

Lentokoneessa nostetaan puoliksi jaettu pikku skumppa. Ei nyt sentään tuhlailemaan aleta, vaikka kymmenen vuotta ollaan naimisissa oltukin! Reykjavik, joka jonkun sanoin "näytti ihan Kouvolalta", avautuu alla. Vuokraamossa nainen varoittaa, että kovassa tuulessa auton ovi voi mennä saranoiltaan. Saamme mukaan kartan - teitä ei ole paljoa, varsinkaan sellaisia, mihin tällä autolla pääsee. Tervetuloa Islantiin!

Mietin hetken, miksi maisema on niin hassua, kun ajelemme ns. kultaista reittiä Reykjavikin ja Þingvellir-luonnonpuiston läpi ja tajuan kohta, että missään ei näy puita eikä metsää. Tasaista kiveä, laavaa, heinää ja taustalla näkyviä vuoria. 


Ensimmäinen kohde on Geysir-alue, jossa lähellä maa höyryää ja pulppuaa. Itse "Geysir" ei tämän vierailun aikana purkaudu, mutta vieressä oleva Strokkur onneksi pamauttelee vettä ilmoille parin minuutin välein. Siirrymme vesisuihkusta toiseen; Gulfoss-putouksella on mahtava voima ja jylinä kuuluu kauas. Ilta jo pimenee, ja ehdimme juuri ja juuri ihastelemaan Kerið-kraaterin vihreätä vettä ennen auringon laskua. Hotel Borealiksen paljussa ilta vaihtuu yöksi tähtitaivasta ihaillen, mutta kauaa eivät matkalaiset jaksa yöunia viivyttää.





Seuraavana aamuna matkaamme takaisin Þingvelliriin tai oikeammin Silfraan, joka on Euroopan ja Amerikan mannerlaattojen välissä oleva halkeama. Puemme jännityksellä sukelluskamat niskaan ja olemme aamun ensimmäiset sukeltajat halkeamassa. Vesi on jäätävää ja kuivapukuun tottuminen vie hetken. Juomakelpoista vettä voi nauttia suoraan suuhun. Näkyvyys on yli 100m, ja tunnelma veden alla epätodellinen. Puolituntisen aikana pujottelemme lohkareiden välistä ja päältä. Mulle riittää yksi sukellus, Tommi käy vielä toisen kerran kuvauttamassa itsensä mannerlaattojen välissä. 

Sukellukselta jatkamme vesiputousten pariin - matkalla Vikiin ihastelemme Seljalandsfoss- ja Skogafoss-putouksia. Auringonlaskua ehdimme hienosti sen suuremmin aikataulua suunnittelematta katsomaan upean Dyrhólaeyn päältä. 





Matkaopuksia illalla selatessamme innostumme jäätikköjärvestä, joten aamusta lähdetään ajelemaan sitä kohden, vaikka ajomatkaa muutama tunti kertyykin. Jökulsárlón on Vatnajökullin luonnopuistossa sijaitseva järvi, johon yli tuhatvuotista jäätä valuu matkallaan mereen. Jäävuoret hajoilevat joessa pitäen meteliä, mutta muuten on hiljaista. Rannalle ajautuneet sinertävää väriä hohkaavat lohkareet ovat todella outoja, ja jälleen kerran tuntuu, että voiko tämä olla todellista! 

Matkalla takaisin käymme vielä Skaftafellissa, jossa teemme noin tunnin mittaisen kävelyn ja kielloista huolimatta menemme sen verran pitkälle, että pääsemme koskettamaan jäätikköä. Se paukkuu ja rahisee, eikä sen päällä todellakaan tee mieli liikaa aikaa viettää ilman opasta ja parempaa tuntemusta olosuhteista.

Pian ymmärrämme, miksi tuulesta varoitettiin. Yritämme tankata 18m/sekunnissa ujeltavassa tuulessa ja itse painun samantien suojaan huoltoaseman sisään ja jätän Tommin selviytymään. Ei tule mieleenkään avata auton ovea huolimattomasti, saati aukaista kahta ovea yhtä aikaa. Onneksi tämä sade ja tuuli osuu tähän autoiluiltaan - ulkona ei olisi mitään kuitenkaan voinut tehdä. 




Viimeisenä päivänä ajelemme etelärannikkoa pitkin kohti lentokenttää. Poikkeamme mm. laavaluolassa, kuumien lähteiden alueilla ja meren rannassa ihastelemassa aaltojen voimaa. Iltapäivän ratoksi on varattu islanninponiretki, ja Tommikin pääsee testaamaan hevosmiestaitojaan. Ennen yöunia ja seuraavan aamun lentoa ehdimme vielä viettää pari tuntia altaassa Blue Lagoonissa, joka on kallis, eikä ehkä meiltä kuitenkaan saa mitään must-do-ääniä. 

Hyvä reissu kaiken kaikkiaan! Kummallinen maa, jossa ehtii nähdä päivässä paljon, ja toisaalta vuosi ei varmaan kaikkeen riittäisi. Suosittelemme :-).




Omatoimisten matka-faktaa (17.-21.10.2016):

  • Lennot ma-aamulla Köpiksen kautta Reykjavikiin (SAS) ja pe-aamusta takaisin Reykjavikistä Helsinkiin (Icelandair). Lennot n. 340e/hlö. 
  • Majoitukset: Borealis (60e kahdelta, aamupala, jaettu kylppäri, buukattu ennen reissua). Vikissä kallis hotelli (120e, kaikki paikat täynnä), uudestaan Borealis 60e ja viimeinen yö Start hostel (81e kahdelta, aamupala ja oma kylppäri, buukattu valmiiksi ennen reissua). 
  • Pikkuinen vuokra-auto ja sillä ajelua joku 1500km. 
  • Geysirit, putoukset, jäätikköjärvi ym. luonnon nähtävyydet ovat melkein kaikki ilmaisia ja paikalla on usein kahviloita, vessat ym. - ainoastaan aktiviteetit maksavat. Ja ne sitten myös maksavat, en edes kehtaa tässä laittaa, paljonko sukellus (dive.is) tai ratsastus Ishestarilla kustansivat. Halvalla pääsee - tai sitten ei ;)
  • Lounasta löytää usein edullisesti, mutta illallisesta voi hotelleissa joutua maksamaan paljon, kun mitään muita paikkoja ei kymmenien kilometrien säteellä ole, ellei sitten halua ihan eväslinjalla mennä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti