sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Vuores-rogaining: vuoret ja vesistöt

Vuores on kaunis. Oheiseen rogaining-karttaan on sijoiteltu rasteja siten, että meidän suosikkipaikat tulevat tutuiksi rasteilla tai niiden välisillä siirtymillä. Voit taapertaa lasten kanssa rauhakseen tai sitten sykkiä rajoitinta vastaan juosten tai pyöräillen - ihan mikä tuntuu parhaalta. Kartanlukutaito ei ole välttämätön, mutta siitä on etua.
  • Rogainingin ideana on kerätä pisteitä. Pisteitä saa jokaisesta leimatusta rastista (esim. 7D saa 7 pistettä, 3A saa 3 pistettä). 
  • Rasteja saa kiertää haluamassaan järjestyksessä.
  • Peliaikaa on kaksi tuntia ja ajanotto käynnistyy lähtörastin leimaamisella. Maalirasti tulee leimata kahden tunnin kuluessa, ylimenevistä minuuteista menettää pisteen per minuutti. 
  • Rasteja ei ole merkitty luontoon mitenkään, mutta sijainnit ovat aika ilmeisiä polkujen risteyksiä, kukkuloita ja laavuja ym.

Lähtörasteja (r) on tässä Vuoreksen versiossa rogainingille epätyypillisesti kaksi, jotta kynnys kokeilemiseen on mahdollisimman matala. Toinen lähtörasti on Seikkailupuiston sillalla ja toinen Mäyränmäessä Palkkionmaankadun päässä. Maaleja on niinikään kaksi, toinen Mäyränmäen hiekkakentällä ja toinen suurimman hulevesialtaan laiturilla (kartassa tarkat sijainnit).

Leimaukset tehdään kännykällä osoitteessa urly.fi/1Cnk. Ennen lähtöä valitaan sarja (fillari tai tossu) ja nimetään joukkue. Sähköpostiosoite ei ole välttämätön. Reittiä voi suunnitella etukäteen ja monet piirtävät korostuskynällä tavoittelemansa reitin kartalle suunnittelun yhteydessä. Leimauksista on tarkempaa ohjetta sivulla http://hazor.iki.fi/gps-punch.

Rasteja voi kiertää yksin tai joukkueena. Parhaimmillaan sosiaalinen ulottuvuus tulee mukaan, kun kokoontuu yhdessä suunnittelemaan reittiä ja suunnistaa yhdessä. Reitin suunnitteluun ja optimointiin kannattaa varata aikaa puolesta tunnista tuntiin.

Jokainen liikkuu omalla vastuulla. Kohtaa ihmiset kohteliaasti ja pysy poissa pihoilta ja työmailta. Hupakankorven luonnonsuojelualueella tulee pysyä olemassaolevilla poluilla (tuskin pitkoksilta poikkeaminen edes käy kenelläkään mielessä). Isokuusessa on katkaistu kulkuväyliä rakentamisen vuoksi, ja näitä on merkitty kieltoalueilla (violetti ruudukko kartalla). Jos havaitset vaaranpaikkoja tai haluat tehdä parannusehdotuksia, ota ystävällisesti yhteyttä kommentoimalla tätä kirjoitusta.

Kilpasuunnistajien on syytä tarkistaa ajankohtaiset kieltotilanteet osoitteesta karttarekisteri.fi. Tällä hetkellä alue on harjoituskiellossa, mutta koronan vaikutuksista kesän suunnistuskilpailuihin ei tätä ohjetta kirjoitettaessa mitään varmaa tietoa.

Pistetilanne kevään ajalta on näkyvissä online-tulospalvelussa. Mitään palkintoja tai juhlallisuuksia ei ole tulossa, vaikka pisteet palveluun kirjautuvatkin. Toki halutessaan voi käydä omaa reittiä optimoimassa ja uusia ennätyksiä tekemässä. Tapahtuma on avoinna juhannukseen asti 18.5.-20.6.2020.

Lähtökohta on kannustaa liikkumaan lähiluonnossa. Karttaa voi hyödyntää ihan päiväkävelyn inspiraation lähteenä ilman leimauksia ylipäätään. Mukavia luontokokemuksia kaikille!

Kiitokset opastuksesta rogaining-järjestelyistä ja reitin kokeilemisesta etenkin Marko Haapakangas, karttapohjasta kiitokset Jari Kaaja ja leimaussysteemistä Tommi Lahtonen.

Linkki pdf-tiedostoon urly.fi/1E5H
Linkki jpg-tiedostoon urly.fi/1E5I





4 kommenttia:

  1. Hienoa! Voiko lähdöstä1 palata maaliin2 ja lähdöstä2 maaliin1?

    VastaaPoista
  2. Kyllä, sekin on mahdollista! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos loistavasta ensikosketuksesta rogainingiin! Laji on kiehtonut pitkään mutta eipä ole aiemmin tullut käytännössä kokeiltua. Törmäsin tähän bloggaukseen facebookissa ja nyt käytiin testaamassa. Todella kiva laji ja hyvin toteutettu niin teknisesti kuin myös maaston osalta.

    Sellainen huomio vielä karttaan että Vuorekselle ominaiseen tapaan rastin 3C rakennukselle oli reitti katkaistu työmaa-aidoin.

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, että lähditte rohkeasti kokeilemaan ja tykkäsitte! Linnainmaalla ja Pirkkalassa on vastaavat ja Facebookista löytyy rogaining-hakusanalla erilaisia tapahtumia, jos on valmis reissaamaan. Meidän blogissa on joitain tarinoita menneiltä vuosilta - itsehän löydettiin laji kanssa puolisattumalta ja ilman minkäänlaista suunnistustaustaa.

    Kävin tänään ajelemassa tuolla 3C (Paviljonki) suunnalla ja onneksi siellä on nyt reitit avoinna. Työmaa-aitaa on siellä Vuoreksen Puistokadun puolella, mutta läpi pääsee hienosti. Toki työmaaliikennettä saattaa osua kohdalle.

    VastaaPoista