tiistai 12. kesäkuuta 2018

Maastopyöräilyä Evolla

Lähdettiin toukokuun hellejaksolla tutustumaan porukalla Evon polkuihin maastopyöräilijän näkökulmasta. Kertaalleen oli paikalla jo käyty, mutta silloin kokonaisuus jäi varsin epämääräiseksi ja parhaat polut jäi löytymättä.

Ennen pyöräilyjä
Olin ihan varma, että Evon kartta on jossain tallessa. Jos oli, niin on siellä yhä. Tilasin uuden kartan karttakauppa.fi:stä, mutta sepä ei sitten ennättänytkään tulla postissa ajoissa (tilauksesta toimitukseen 10 päivää). Googlailun ja soittelun tuloksena varmistui, että Suomalaisessa kirjakaupassa on sama v. 2017 kartta tarjolla.

Vastaan tuli myös tapahtuma nimeltään Evo Trail Weekend, jossa osana on maastopyöräily. Nettisivulla oli jo merkattuna syksyn tapahtuman ajoreitti, josta oli meille paljon apua. Kyselin samalla istumalla suosituksia ja vinkkejä tapahtuman järjestäjiltä, ja pian mulle soiteltiinkin takaisin ja käytiin 10 minuutin keskustelut parhaista poluista. Piirsin korostuskynällä kisareitin omalle kartalle, niin tiesin varmasti ajettavissa olevia polkuja.

Näiden lisäksi tulostin pikakartta.fi kartan siirtymiin mökiltä Evolle.

Lenkki 1: Mökki-Syrjä-Peikkovuori-Syrjänalunen-Mökki 19,38 km

Relive 'Evo1'

Siirtymä mökkitieltä metsäkoneuran kautta toiselle soratielle onnistui upeasti, ja soratieajamista säästyi samalla hurjasti. Luhtasuon tietämillä alkoi jo mukava, ajettava polku. Välillä kiivettiin hakkuuaukeiden reunoja, mutta Peikkovuoren tietämillä alkoi yksi parhaista pätkistä. Kiviä ja juuria oli, mutta enimmäkseen matka eteni pyörän päällä ja muutamilla jalkakosketuksilla. Maisema harjun päällä oli myös upea. Paluumatkalla Syrjän tietämiltä paljastui todellinen single track -helmi, jota ajettiinkin osana jokaista myöhempää lenkkiä.


Lenkki 2: Mökki-Metsäoppilaitos-Niemisjärvet-Ruuhijärvi-Peikkovuori-Mökki 42,59 km

Relive 'Evo2'

Alku oli tuttua turvallista. Metsäoppilaitoksen nurkilta lähti vauhdikas polku kangasmetsässä Rusthollinkankaalla ja Onkimankankaalla. Joku nihkeähkö tekninen kivikkojuurakkoperkeleikkö osui kyllä matkalle ja muistin parin vuoden takaisen renkaanvaihto-operaation. Sittemmin olen siirtynyt tubeless-tiimiin, eikä huolia ole ilmennyt. Muutamilla tiesiirtymillä päästiin vielä metsään ennen Niemisjärviä. Matkalle osui myös komea kaatuminen suoraan taaksepäin jyrkässä ylämäessä. Takaraivo (tai oikeammin kypärä) tärähti kovaa männynrunkoon. Ei käynyt kuinkaan - matka jatkui!

Alisen Niemisjärven kierto oli yksi suositelluista kohteista. Jos pitkospuut tuntuvat haastavalta, niin kuvittele vuoronperään oikean ja vasemman pitkospuun lahoaminen ennen seuraavan alkua. Lisää mielikuvaan epämääräisesti töröttäviä nauloja. Ajaminen vaati jatkuvaa tarkkaavaisuutta, mutta kaikki vältyttiin haavereilta ja rengasrikoilta. Tauon jälkeen jatkettiin vielä Ylisen Niemisjärven ympäri, ja meno oli pitkälti vastaavaa. Järven pohjoisreunassa polku meni aivan järven ja jyrkän kallion välissä. Siellä oli pakko taluttaa useampia kohtia.

Paluumatka Ruuhijärven kautta sorateitä pitkin ei sisältänyt ehkä mitään erityisiä nautintoja. Päätettiin ottaa pieni lisälenkki Peikkovuoren kautta uudelleen, kun oli hyväksi havaittu jo perjantaina. Kiivettiin myös Syrjänalusen hakkuumäki uudelleen, kun tasainen asvaltti ei viiden tunnin uurastuksesta huolimatta kiinnostanut. Ja tykitettiin se Syrjän mahtava neulaspolku.

Lenkki 3: Mökki-Luhtasuo-Löytjärvi-Rahtijärvi-Sorsakolu-Syrjä-Mökki 34,41 km

Relive 'Evo1'

Sunnuntain ajeluilla tutustuttiin hieman retkeilyalueen itäpuoleen. Päällimmäinen fiilis on ehkä risukkoiset metsätiet ja Rahtijärven rannan kivikot. Parhaita hetkiä oli majavapadon ylittäminen ajamalla Löytjärven kohdalla ja Savijärven länsipuolen vauhdikas polku. Muuten päädyttiin ajamaan paljon sorateitä, ja sittenkin lenkki vierähti pitkäksi. Kartan reittimerkinnät ovat hieman haastavia, kun polkua kuvaava katkoviiva saattaa ollakin metsätie ja toisaalta tieksi merkattu puoliksi umpeen kasvanut, jossa on kaatuneita puunrunkoja turhautumiseen asti. Ongelma saattaa liittyä osin myös suunnistustaitoihin tai pikemminkin niiden puutteeseen.



Varauksettomat suositukset
Syrjän polut ehdottomasti ja metsäoppilaitokselta Rusthollinkankaalle lähtevä polku. Onnistuneet seikkailut oli myös Peikkovuorella ja Niemisjärvien ympärillä, mutta niissä voi tulla aloittelijalla jo turhautumisraja vastaan.

Jatkossa taitaa lähteä maastopyörä mukaan mökille useamman kerran. Nopsalla parin tunnin lenkilläkin ennättää nähdä jo paljon ja kaikenlaista. Kenties Evo Trail Weekend tulee syksyn kalenteriin mukaan, kenties ei. Avuliaisuus reittisuunnitelmissa teki suuren vaikutuksen ja paikoin on tarjolla upeita polkuja. Toisaalta polut ja luonto on parhaimmillaan rauhakseen ajellessa ja ihmetellessä.

Ja pohjoinen puolisko jäi vielä täysin kartoittamatta. Sinne on mökiltä enemmän matkaa, eikä evotrailweekend ole vielä merkannut niitä polkuja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti